Když mrzne, je zima

 

Arktické počasí na začátku roku 2024 mě donutilo napsat trochu více o zimě v jurtě. 

 

S oblibou říkáme, že když je venku zima, je v jurtě zima. Když je venku vedro, je v jurtě vedro. Zároveň je lepší větrat přetopenou jurtu, než v létě sedět u větráčku, který se takřka nezastaví.

Obytná plocha 32m2 se velice rychle vytopí i za tuhých mrazů. Teplo se však nikam neukládá a jurta nemá schopnost akumulace. Je tedy potřeba stále topit. 

Letní vedra pak řešíme již zmiňovaným větráčkem, otevřeným střešním oknem a otevřenými dveřmi opatřenými síťkou proti hmyzu. 

 

Ale to bude na další povídání v létě. Teď si pojďme ještě trošku promrznout!

 

-2° C v jurtě 

 

A to buďme rádi, že né více (tedy méně) ❄️😜 Vraceli jsme se takto jednou z týdenního pobytu na horách a nezapínali jsme při odjezdu přímotop.

 

Ten nám totiž po tu dobu, když v jurtě nejsme, temperuje a udržuje teplotu v jurtě alespoň na obyvatelných 10-15° C. Podle toho, kolik si nastavíme, žejo.

 

My jsme si však říkali: “Týjo, týden, to je dlouhá doba, to radši nebudeme riskovat, že by se mohlo “něco stát” a prostě si pak zatopíme.” A tak jsme dojeli a zamrzly nám komplet dveře, které jsme pak páčili dobrou půl hodinu. 🌬💁‍♀️ Teď s odstupem lituju, že jsme vám to nenatočili, protože byste se pobavili. 😜

 

Vodu jsme sice duchapřítomně vypli a vypustili, ale jedna kapička si přece jen cestu z kohoutku našla (viz foto výše).

 

Z toho všeho jsem si vzala, jak jinak, zážitek, který už jen tak někdy, nějak, s někým nezažiju. Fakt, kdy teplo není samozřejmost, že se prostě musí počkat, až nám kamna jurtu vyhřej, tak s tím už jsem v míru od začátku bydlení v jurtě. Konkrétně pak z této vzpomínky si odnáším vděčnost za sousedy, kam můžeme jít mezitím, než se jurta vyhřeje, na kafe. 🤙 🙏

 

 

Stromeček nevedem

 

V jurtě stromeček nemáme. Nejenže tu není dostatek prostoru, ale u kamen by rychle „opršel“. 

Co je v zimních měsících prostě rutina, je topení.

Furt.

A dokola.

Vymést kamna, vyčistit, nanosit dřevo, naštípat třísky, schraňovat papír na podpal, přikládat a fuurt dokolečka. 

 

A tak kamna stále žhnou. Namísto sušení vánočního stromečku, tak nad kamny radši suším prádlo. To je megasupervýhodné. Za pár hodin je celá pračka suchá. 🤙

 

Ještě zpět ke stromečku, nedáváme si sem ani žádné větve či napodobeninu stromečku. Ideální varianta by byla za mě nazdobit si rostlý strom někde na dvoře / v květináči a okukovat jej venku. Což asi jednou fakt zrealizujeme. 

 

 

 

Když to vezmu od podlahy

 

Od podlahy táhne. A když venku mrzne, tak může být v jurtě přetopeno na 26° C, ale od noh je pocitově tak 15° C. Řešení to má prozaické, vzít si víc vrstev oblečení.

 

A víte, jaký life hack jsem vymyslela? Furt mě z nohou padala deka, stále se mi nějak omotávala tak, jak jsem nechtěla. Tak jsem Karličce zabavila jeden z jejich vaků na kočárek a nohy mám díky tomu v teple. Cha! 🙂 

 

 

Součástí vybavení jurty je speciální 40 cm široký pás, který je tvořený plstí a nepromokavou plachtovinou. ☂️ Já ho připodobňuji k takové zimní šále, která má zabránit zbytečnému úniku tepla v místech, kde se konstrukce dotýká podlahy.

 

👀 Na instalaci zimního šálu se můžete mrknout zde.

👀 Na odinstalování zimního šálu tady.

 

Pás slouží:

– od podzimu do jara,

– jako další vrstva izolace,

– k vyplnění mezírek, které vznikají u podlahy,

– k zabránění proudění studeného vzduchu dovnitř a teplého ven.

 

Skladujeme jej smotaný ve „šnekovi“ 🐌 v igelitovém pytli na suchém místě.

Při instalaci je důležité pořádně ho stáhnout látkovou páskou a řádně zachytit u dveří. Po celé délce zimního pásu jsou pak našité kousky plachtoviny, které slouží k přichycení – zavázání na mašličku k jurtě.

 

Praktické, rychle instalovatelné a hlavně funkční. Mno, ale když fakt hodně mrzne, tak bych takových šálů potřebovala o dva víc a ideálně si zacpat všechny mezírky, které při nasednutí stěn na podlahu přirozeně vznikly. 

 

😆😆😆 Vtípek na konec – těmito dírami nám jsem už minimálně 2x vlezl i slimák (v létě samozřejmě). 

 

 

Zimo ahooooj! Mám tě ráda 💙🤍🩵