Co je to alternativní bydlení

Proč je alternativní bydlení alternativní? Co je to alternativní bydlení? A proč to není bydlení? 

Pojďme si vytvořit souhrn alternativních staveb a zkusit si k nim něco málo napsat. Nebudu se moc rozepisovat, protože by to bylo na dlouho, ale v budoucích článcích si ke každému typu objektu něco napíšeme, případně si můžete poslechnout podcast a nebo zakoupit online kongres s více než 20 rozhovory alternativců.

Začněme vůbec slovem alternativa

To znamená náhradní, jiný, zástupný. Když to tedy zvážíme v kontextu stavby a bydlení, tak si určitě nepředstavíme klasický zděný dům. Někdo by si mohl představit třeba opravenou stodolu a vlastně by to nebylo daleko od pravdy, ale v tomto článku si popíšeme spíše „nezděné“ stavby. 

Takové stavby běžně nepotkáte na náměstí města, ale často ani v obytné části malé vesničky u lesa. Alternativní stavby se nachází většinou mimo zástavbu. Ale ne výlučně. Opravdu se dá najít alternativa i v zástavbě. 



 

Ať se nebavíme pouze obecně, bude lepší si říct pár konkrétních případů, ať si u čtení můžete vybavit i konkrétní stavbu.

Co je to alternativní stavba


* Jurta

* Maringotka

* Tiny house

* Kontejner (třeba lodní)

* Mobilheim

* Houseboat

* Obytné auta a kamiony, karavany

* Tree house

* Bambusový dům


A mnozí by mohli považovat

za alternativní bydlení také


* Zeměloď

* Slaměný dům

* Chata

* Chalupa

* Stodola

* Roubenka

Proč alternativní bydlení NENÍ bydlení?

 

Vrátila bych se ale ještě k otázce na začátku. Proč alternativní bydlení není bydlení? Snad na každém úřadě, kde něco potřebujeme, vyplňujeme naši adresu – trvalý pobyt. Adresa obsahuje číslo popisné. A číslo popisné dostane jen stavba, která splňuje určité podmínky. 

 

Možná je to překvapující, ale trvalý pobyt jde mít i na místě, které má pouze číslo evidenční. Nicméně daný objekt musí splňovat jednu zásadní věc. Objekt je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

 

Zde se dostáváme k nějakým hygienickým podmínkám. Mimo jiné hlavně minimální velikosti místností, sociálního vybavení a čím dál častěji do toho zasahuje i energetický štítek. Z toho docela jasně plyne, že na jurtu nebo karavan žádné číslo popisné ani evidenční nedostaneme. 


Tyto „objekty“ nemohou sloužit k trvalému bydlení. A to je odpověď na otázku. Některé alternativní stavby opravdu nemohou sloužit k bydlení. Oficiálně. Pokud v něm strávíte 99% roku, ale oficiálně tam nebudete bydlet, nikdo vám vlastně nic neřekne.

 

Alespoň v ČR ne. To raději zmiňuji, protože např. v Rakousku se nesmí přespat v karavanu na náhodném místě, ale auto musí být umístěno v místě tomu určené. Proto si v zahraničí raději nastudujte zákony dříve, než tam vyrazíte.

 

SPZ, nemovitost a trocha historie

Kdybych měla alternativní bydlení nějak rozdělit ve zkratce, pak bych je rozdělila na objekty s SPZkou, objekty, které se dají složit/přemístit a objekty nemovité. A pokud se rozhodnete některý z těchto objektů pořídit, popřemýšlejte, jak moc jste ochotní investovat finance a čas na legální umístění objektu. 

 

K pořízení vlastní klasické nemovistosti na bydlení potřebujete cca 13 až 15 ročních platů. V Praze i 17 až 18. Generace Mileniálů (dnešních třicátníků) a Zoomerů (dnešních dospívajících a čerstvě dospělých) začíná počítat s tím, že nedosáhnou na hypotéky a nebo se jen prostě nechtějí zadlužit na 30 let dopředu. Kde teda hledat „alternativu?“ Možná, že alternativní bydlení bude čím dál častěji využívané. Zatím k tomu nemáme moc přizpůsobené zákony, ale možná bude i tohle otázka času. 



 

Důvod proč jsou u nás zákony spíše proti alternativnímu bydlení musíme hledat daleko v historii. Náš stavební zákon je totiž z velké části jen předělávaný z éry komunismu, který byl jen předělávaný z doby první republiky. 

 

V historii byl v ČR poměrně velký problém s kočovnými lidmi. Tito lidé kočovali v maringotkách po republice a často okrádaly místní hospodáře o jejich slepice a jiné živobytí. Vedení státu to tehdy řešilo zákony, které byly jasně proti kočovným obydlím, tedy těm, o kterých my dnes píšeme. A abychom nezůstali jen u historie, i v současnosti (po revoluci) vznikaly v různých zahrádkářských koloniích kolonie mobilheimů, maringotek a vznikaly tak malé zahrádkářské ghetta. Najít tedy způsob jak alternativnímu bydlení zprůchodnit cestu nebude snadné. A rozhodně po tom zatím ani není masová poptávka. 


Tak uvidíme jaká bude budoucnost. Dnešní doba, ale není tak hrozná, jak se může zdát. Existují cesty jak si alternativní bydlení postavit. Po celé ČR je hromada jurt, maringotek, kontejnerů a dalších stavení. Buď se zeptejte přímo svého stavebního úřadu jak na to a nebo zkuste naši konzultaci. 



 

Pro některé bude první krok pořízení vhodného pozemku

O tom si napíšeme v příštím článku. Pokud byste ale nechtěli čekat, můžete si už dnes koupit kurz „jak na vývěr ideálního pozemku,“ kde popisujeme krok po kroku jak zjistit veškeré informace o pozemku zdarma. 

 

Jakým způsobem vůbec vybrat vhodný pozemek? Má pozemek inženýrské sítě? Komu patří? Není na něho náhodou exekuce? Nejen tohle se dá zjistit svépomocí a zdarma. Podrobný návod nabízíme v kurzu.