Vše začalo v Jižní Americe

Cestovali jsme rok po Jižní Americe. Navštívili nádherná místa, kde člověk žil bok po boku s přírodou. 

Okouzlil nás přístup ke stavebnictví v oblasti Cajon del Maipo kousek od Santigo de Chile. Tamní domy se přizpůsobovaly úpatí And a ne naopak. Měli jsme možnost na chvíli přebývat v domě, který byl obestavěný kolem skály a byl takřka celý z přírodních materiálů. V této oblasti také stavěli kopulovité dómy pro turisty a stavěli se takové přírodní domky, tomuto stylu se říká glamping.

Ano, nebyla to příroda, která se přizpůsobovala životu člověka. Ale naopak lidé ctili vzrostlé stromy či skálu a jednoduše je zakomponovali do svého domu. A tak jsme nabyli dojmu, že se to prostě dá – dá se žít s přírodou a dá se žít šetrně ve vztahu k přírodě.

dům kolem skály

Proč zrovna mongolská jurta?

Po svatbě jsme spolu chtěli začít bydlet a nechtěli jsme jít do podnájmu. Zároveň jsme věděli, že si budeme rekonstruovat rodinný dům. Hledali jsme jednoduše možnost, jak plnohodnotně bývat u nás na pozemku a do toho rekonstruovat. 

Čekovali jsme různé bazary s jurtama, celkem často se totiž nějaká jurta z druhé ruky objeví. Díky těmto inzercím jsme však natrefili na výborný kontakt. Jedna paní, milovnice Mongolska, jejich kultury a vším s Mongolskem spojeným, zrovna měla k mání nový mongolský ger. Slovo dalo slovo a už jsme si ger vezli po D1 na vozíku. Jupíček!

Jurta je komplet z přírodních materiálů. Dále je to prostor, který si vevnitř v interiéru může člověk uzpůsobit dle libosti. Přemýšleli jsme i nad mobilheimem, ale tam je prostor, dle našeho vnímání, jasně definován stěnami. Nedá se tak pořádně prostorově “vyřádit”. V jurtě jsme si mohli udělat příčku tak, jak jsme chtěli. S nábytkem si můžeme pohybovat, jak potřebujeme. Taky se nám jurta líbila nejvíc esteticky. Proto jurta.